Blog
ponedjeljak, siječanj 21, 2008Pokušaji da naša civilizacija pošalje namjeran signal u svemir koji bi bio neka vrsta iskaznice naše civilizacije, rijetki su, ali se povremeno dogode. Jedan od najznačajnijih poduhvata u tom kontekstu odigrao se 16. studenoga 1974. Najvećim radio teleskopom na svijetu, Arecibo, smještenim u Puerto Rico, prema maglici Messier 13 u zviježđu Herkula poslana je radio poruka. Emitiranje je trajalo tri minute sa izraženom elektromagnetskom snagom od 450 kilowata. Poruka je imala strukturu od 1,675 signala, sastavljenih od pravilno smjenjivanih impulsa i pauza. U biti ne radi se o ničemu drugome nego o binarnom sustavu podataka, o stanju nula i o stanju jedan. Smisao poruke i način njenog dekodiranja konstruiran je čisto matematički. Ukoliko netko u tom ogromnom svemirskom prostoru postoji osim nas tko je u stanju izraditi radio prijamnike, slati i primati signale, tada njegova ista tehnologija mora počivati na znanosti, tom međugalaktičkom Esperantou. Ako se naš signal koji smo tada odaslali shvati kao umnožak dvaju brojeva (75 x 23), dobiva se kodni ključ za dekodiranje poruka. Nizove binarnih podataka potrebno je rastaviti u 75 redova po 23 znaka, a kada pune impulse (stanje jedan) predočimo crnim kvadratima, dobijemo sljedeću sliku.

Smisao naše poruke prikazati će ekstra terestričnim inteligentnim biološkim jedinkama osnovne podatke o nama, poput dekadskog sustava kojega koristimo, baznu sastavnicu živih bića na planetu Zemlji, figuru homo sapiensa, broj stanovnika na planetu, izgled Sunčevog sustava i pozicije Zemlje, zajedno sa shemom radio teleskopa Arecibo sa kojega je poslana sama poruka u svemirska prostranstva.

Slanje poruka u svemir je jako složeno pitanje. Mnogi znanstvenici razmatraju hipotezu izvanzemaljskih inteligentnih vrsta koje nisu benigno nastrojene. Naime, na taj način poruka koju šaljemo, mogla bi njima označiti jako dragocjeni obavještajni podatak. Možda nije mudro dostavljati na gotovo "nekome" informacije o našoj civilizaciji koje mogu kod neprijateljski raspoloženih vrsta potaknuti osvajačke planove prema nama. U svezi slanja i odašiljanja poruka ka svemiru, još uvijek naša civilizacija nije razvila potreban protokol. No, ako razmišljamo na taj način, uvidjet ćemo da namjerno slanje poruka nije naš najveći problem. Naime, mi već preko 50 godina nehotice emitiramo televizijske i radio signale u svemir, a takav tip emitiranja naziva se "curenje." Takvi signali označavaju djelatnost i dinamiku naše civilizacije, te na taj način isti pretpostavljaju opasnost. Uostalom smatra se da bi "curenja" civilizacija mogli biti "najprisutniji" umjetni radio signali unutar svemirskog šuma na koje znanstvenici SETI-ja ciljaju u svojim pokušajima detektiranja za razliku od prijama namjerno odaslanih signala. Jer pitanje je "da li oni uopće žele sa nama komunicirati?" Potraga za izvanzemaljskom inteligencijom ostavlja toliko otvorenih nedoumica.dnevnici-NLO-a @ 17:32 |Komentiraj | Komentari: 8 | Prikaži komentare
chat
Anketa
Vjerujete li u vanzemaljce?Linkeri
JESTE ZA MALO RAZBIBRIGE!?
Index.hr
Nema zapisa.